Fina: prehrambena industrija povećala bruto dobit za 12,4 posto

Bez autora
Apr 25 2010

Poduzetnici u hrvatskoj prehrambenoj industriji, poslujući u uvjetima recesije, u devet mjeseci prošle godine ostvarili su bruto dobit odnosno višak prihoda nad rashodima od 980 milijuna kuna, što je povećanje za 108 milijuna kuna ili za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prehrambena industrija u odnosu na druge djelatnosti u tom razdoblju zadržala je relativnu stabilnost poslovanja, povećana je zaposlenost za 2 posto, smanjeni su ukupni prihodi za svega 0,5 posto, rashodi za 1 posto, što je uslijed većeg smanjenja rashoda od prihoda doprinijelo povećanju bruto dobiti za 12,4 posto. Ipak, primjećuju analitičari Fine, učinci gospodarske krize u ovoj djelatnosti imali su negativan utjecaj na investicije u dugotrajnu imovinu koje su smanjene za 25,4 posto. Po podacima Fine, 1.274 poduzetnika u prehrambenoj industriji sa ukupno 45,4 tisuće zaposlenih u prvih je devet mjeseci prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 22,7 milijardi kuna, dok su im ukupni rashodi iznosili 21,7 milijardi kuna, a investicije u dugotrajnu imovinu 973 milijuna kuna.

Fina: prehrambena industrija povećala bruto dobit za 12,4 postoPoduzetnici u hrvatskoj prehrambenoj industriji, poslujući u uvjetima recesije, u devet mjeseci prošle godine ostvarili su bruto dobit odnosno višak prihoda nad rashodima od 980 milijuna kuna, što je povećanje za 108 milijuna kuna ili za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavila je Financijska agencija.

Iz Fine napominju kako je prehrambena industrija u odnosu na druge djelatnosti u tom razdoblju zadržala relativnu stabilnost poslovanja, povećana je zaposlenost za 2 posto, smanjeni su ukupni prihodi za svega 0,5 posto, rashodi za 1 posto, što je uslijed većeg smanjenja rashoda od prihoda doprinijelo povećanju bruto dobiti za 12,4 posto.

Ipak, primjećuju analitičari Fine, učinci gospodarske krize u ovoj djelatnosti imali su negativan utjecaj na investicije u dugotrajnu imovinu koje su smanjene za 25,4 posto.

Po podacima Fine, 1.274 poduzetnika u prehrambenoj industriji sa ukupno 45,4 tisuće zaposlenih u prvih je devet mjeseci prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 22,7 milijardi kuna, dok su im ukupni rashodi iznosili 21,7 milijardi kuna, a investicije u dugotrajnu imovinu 973 milijuna kuna.

Poduzetnici prehrambene industrije značajan su segment prerađivačke industrije i značajan segment ukupnog poduzetništva zbog svog doprinosa u zapošljavanju, proizvodnji i izvozu.

U prvih devet mjeseci 2009. godine prehrambena industrija sudjelovala je u ukupnim rezultatima poslovanja poduzetnika obveznika poreza na dobit sa 1,5 posto u broju poduzetnika, 5 posto u broju zaposlenih, 5 posto u ukupnim prihodima i rashodima, 4,5 posto u bruto dobiti i 2,3 posto u investicijama u dugotrajnu imovinu.

Zaposleni u prehrambenoj industriji u tom su razdoblju imali prosječne mjesečne neto plaće od 4.335 kuna, koje su nominalno porasle prema devet mjeseci 2008. godine za 1,1 posto. No, prosječne plaće radnika u prehrambenoj industriji i dalje su za 214 kuna, odnosno 4,7 posto niže od prosječnih plaća svih zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik